Steun aan Clean2Anywhere

Een knotsgek experiment

We kunnen het niet alleen. Voor een duurzame cyclus hebben we elkaar nodig. Vanuit dit besef werken we samen met het initiatief Clean2Anywhere. Een ‘knotsgek experiment’, zoals zij zelf verwoorden op de website. Clean2Anywhere bouwt een 17e eeuws schip vanuit gerecycled afvalplastic. Met de reststroom uit onze productie en afgekeurde hijsbanden, levert Enduro Softslings grondstoffen voor o.a. het vervaardigen van tuigage, maar ook technische kennis voor dit project. Zo pionieren we samen naar een circulaire toekomst voor HMPE. Volg Clean2Anywhere of investeer ook zelf mee als partner. 

Omdenken met Clean2Anywhere

Clean2Anywhere is een collectief van omdenkers en praktische doeners die inspirerende projecten realiseren met afval. Alle experimenten hebben als doel om nieuwe bouwstenen te vinden die helpen de overgang naar de circulaire economie te versnellen. Door nieuwe technologieën en economische modellen te gebruiken en nieuw gewoontegedrag te beoefenen.

Ontdek meer over dit project op de website van Clean2Anywhere.

Fotografie: Edo Landwehr

De technische grenzen oprekken

Een impressie van ons proces en voortgang

Recycling van HMPE is een complexe technische uitdaging. Door veel onderzoek en experimenteren boeken we stapje voor stapje vooruitgang. De eerst resultaten zijn veel belovend. Dat biedt een optimistisch perspectief in het recyclen van HMPE. 

Maart 2022: Kick-off meeting with first delivery of HMPE rest materials
April 2022: First tensile tests on 6mm HMPE rope (4x stronger compared with PA rope)
April 2022: Second series tests with 9mm HMPE rope
July 2022: Third tests series with 3x9mm (20mm rope)
Vorige slide
Volgende slide

Failure mode: Splitting and knotting. Touw van HMPE knoopt moeilijk. Tijdens de trekproeven moesten we inventief zijn om de sterkte van de touwen goed te kunnen meten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is binnen Enduro Softslings een hoofdthema. Er lopen verschillende projecten waaronder het beperken van productie-afval, het hergebruiken van verpakkingsmateriaal, het verlengen van de levensduur van onze producten, hergebruik van afgekeurde producten en het verhogen van de repareerbaarheid van producten zodat de levensduur wordt verlengd.