"Ik wil uitgedaagd worden in mijn werk. Die uitdaging was er wel bij zusteronderneming Enduro Softslings. De stroppen die we hier maken zijn een stuk indrukwekkender. "

Bas Koning - Projectleider

Bas Koning (33), is officieel projectleider bij Enduro Softslings, maar misschien is ‘manusje-van-alles’ een passender label. Want wat doe Bas eigenlijk niet? Bovendien is Bas onze oudst gediende en heeft daarmee aan de wieg gestaan van wat Enduro Softslings vandaag is. Dus hoog tijd om eens nader kennis te maken.

Wat doet een manusje-van-alles bij Enduro?
Alles dus eigenlijk. Dat begint al bij de inkoop van bijvoorbeeld onze garen. Daar zitten veel technische specificaties aan, dus moet je wel weten waar het over gaat. Vervolgens ben ik bezig met het regelen van de transportplanning om te zorgen dat de klant op tijd zijn slings krijgt. Tussendoor nog het een en ander in orde maken voor certificeringen. Dan heb je natuurlijk nog continu de dagelijkse productie die ik samen met Niels aanstuur. En als er dan een klant belt omdat er iets aan de hand is met een sling, spring ik in de auto voor een inspectie of reparatie op locatie.

Hoe ben je in deze functie gerold?
Ik ben na mijn studie bouwkunde begonnen bij Koster. Mijn oom werkte hier al en zo ben ik binnengekomen. Eerst één tons ‘stroppies’ maken van een meter, maar dat ging snel vervelen. Ik wil uitgedaagd worden in mijn werk. Die uitdaging was er wel bij zusteronderneming Enduro Softslings. De stroppen die we hier maken zijn een stuk indrukwekkender. Onlangs maakten we een strop van 120 meter! Dat is een uitdaging!

Wat is dat dan, die uitdaging bij Enduro die je zo tof vindt?
Sowieso dat een dag nooit hetzelfde loopt. Ben je een hele dag bezig geweest met een bepaalde opdracht, moet je eind van de dag nog even naar de Eemshaven heen en weer voor een spoedreparatie. Of zelfs naar Engeland. Dat snelle schakelen, werken onder stress, daar ga ik lekker op. Ik vind het heerlijk om met spoed dingen te moeten regelen. Soms belt een klant voor een snelle klus en dan is het best even spannend of we het gaan halen. Hoe tof is het dan als het puntje bij paaltje toch allemaal gelukt is! Dat is ook waarom klanten juist bij ons aankloppen.

"Dat snelle schakelen, werken onder stress, daar ga ik lekker op. "

Is dat snel kunnen schakelen het belangrijkste voordeel van Enduro?

Dat was het de afgelopen jaren absoluut. Maar je ziet wel een ontwikkeling. In de markt en ook bij Enduro. Bijvoorbeeld als het gaat over lengtetoleranties. Die zijn veel belangrijker geworden. Met de ontwikkeling van onze productiemethodes kunnen we nog veel preciezer produceren. De laatste jaren is er ook meer aandacht voor R&D gekomen. Ik vind het heerlijk om samen met onze R&D manager Sisto te sparren en zo de theorie en praktijk samen te brengen.

Is dat ook de toekomst voor Enduro; de koppeling tussen technische kennis en de ervaring in de praktijk?
Ik denk zeker dat informatie over bijvoorbeeld elongation en rek en hoe onze softslings zich gedragen onder werklast, dat dat voor klanten steeds belangrijker wordt. Als je ziet hoe perfect nauwkeurig we lengtetoleranties kunnen produceren, daarmee kunnen we ons nu echt onderscheiden. Juist die combinatie tussen super nauwkeurig produceren en nog steeds snel kunnen schakelen – het gewoon gaan regelen voor de klant, ook al lijkt het onmogelijk – daarin zit onze kracht. Dat is wat ons Enduro maakt.